WordPress webová stránka alebo webová stránka naprogramovaná na mieru

Či už ste majiteľ prevádzky, podniku alebo plánujete rozbehnúť svoj vlastný projekt, pred spustením vlastnej webovej stránky máte viacero možností, akú technológiu a postup zvoliť.

Sú rôzne dostupné riešenia zadarmo, v ktorých si viete aj sami pomerne jednoducho vyskladať webovú stránku alebo blog, ako napríklad WordPress, Joomla, Drupal a podobne. V našom článku sme sa zamerali najmä na WordPress, keďže je z nich najpoužívanejší a porovnali rozdiely s webovou stránkou naprogramovanou na mieru. Len pre informáciu, v súčastnosti tvorí WordPress viac ako 60 percentný market share v porovnaní s ostatnými, voľne dostupnými CMS a beží na ňom viac ako 24 milónov webových stránok.

1. WordPress

Je využívaný najmä menšími podnikmi a bežnými používateľmi. Jeho najväčšou výhodou je, že si dokážete sami vyskladať webovú stránku aj bez nutnosti znalosti programovania. Neznamená to, že tam vytvoríte úplne čokoľvek bez toho aby ste programovali, WordPress je modulárny systém, viete tam nasadiť už hotové riešenia a to:
  • Témy

Sú to šablóny, ktoré boli naprogramované treťou stranou. Niektoré sú zdarma, iné kvalitnejšie, väčšinou stoja okolo 50€. Túto tému si zakúpite, nahráte do WordPress a dokonca viete takmer vo všetkých prípadoch naimportovať presný dizajn ako bol v demo náhľade konkrétnej témy.

  • Pluginy

Ide o moduly/rozšírenia pre WordPress, ktoré umožňujú rôzne funkcionality. Napríklad potrebujete preložiť webovú stránku do viacerých jazykov, tak si stiahnete plugin, ktorý Vám to umožní jednoduchým spôsobom. Alebo potrebujete nahodiť na web rezervačný systém pre hotel, zakúpite plugin, nastavíte ho a máte vyriešený problem 😊

V oboch prípadoch je to mačka vo vreci, kvalita kódu témy alebo pluginu môže byť veľmi zlá, čo spôsobí napríklad, že bude webová stránka veľmi pomalá, bude mať bezpečnostné chyby a podobne. Viete si napríklad naprogramovať vlastnú tému alebo vlastný plugin, pričom sa WordPress využije ako podporný voľne dostupný content management system.

2. Webová stránka a CMS naprogramované na mieru

Ide o kompletné naprogramovanie webovej stránky a CMS na mieru podľa zhotoveného dizajnu. Využíva sa najmä pri náročných riešeniach alebo aj špecifikách, kde by implementácia do WordPressu bola náročná alebo zbytočne komplikovaná. Ide o vývoj špecifických komplexných webových stránok s jedinečnými funkciami alebo náročné internetové obchody.

Porovnajme si výhody a nevýhody oboch riešení

Bezpečnosť 

Čo sa týka bezpečnosti, webová stránka naprogramovaná na mieru jednoznačne dokáže mať vyššiu mieru zabezpečenia ako WordPressová (samozrejme to závisí od skúseností konkrétneho programátora, ktorý ju vytvoril 😊). WordPressové webové stránky sú často terčom útokov hackerov, minimálne je potrebné udržiavať témy, pluginy a celý WordPress aktuálne na posledných verziách a využívať pluginy na zvýšenie bezpečnosti WordPress (ako napríklad Wordfence), pretože sa môže veľmi ľahko stať, že vám niekto stránku napadne a nemusia pomôcť ani obnovy záloh na serveri.  

Cena

To je veľmi diskutabilné, v niektorých prípadoch môže byť WordPress webová stránka výrazne lacnejšia ako stránka naprogramovaná na mieru, ale sú špecifické prípady, kedy je to opačne. Uveďme si príklady.

  1. Chcete webovú stránku pre hotel s online rezerváciou, správou obsadenosti izieb a pod.. nájdete tému, ktorá má dizajn a funkcionality presne ako potrebujete, chcete tam iba drobné dizajnové zmeny. Vtedy mnoho-násobne ušetríte, ako keby ste si dali webovú stránku nadizajnovať a naprogramovať na mieru, pretože v podstate za pár eur kúpite už hotové riešenie, ktoré si zakúpilo ďaľších XY ľudí.Problém môže nastať, ak chcete niektorú funkcionalitu rozšíriť alebo zmeniť, niekedy aj malá úprava môže zabrať programátorovi hodiny až dní práce, pretože môže byť neprehľadne naprogramovaná, alebo proste zle navrhnutá a tým pádom sa musí od základov prerábať.
  2. Chcete jednoduchú webovú stránku možnosťou pridávať obsah návštevníkmi, registrovať sa, vytvárať príspevky do fora atď. Našli ste podobnú tému, ale nemá dané funkcionality. Musí sa detailne zanalyzovať čo všetko by bolo potrebné doprogramovať a prerábať, prípadne či neexistuje hotový plugin, ktorý by sa čiastočne upravil. Na základe detailnej analýzy sa vie určiť či je viac výhodná wordpress téma s vlastnými úpravami alebo je ideálnejšie naprogramovať web na mieru. Ak rátame s WordPress riešením, téma a platené pluginy by vyšli pár stoviek EUR, programátorske práce vychádzajú od 15€ do 40 € na hodinu. Vo finále musí vedieť agentúra určiť vhodnú technológiu a architektúru konkrétneho projektu
  3. Chcete veľky a náročný internetový obchod s tisíckami produktov v rámci celej Európy s rôznymi funkcionalitami. V takýchto prípadoch je určite najlepšie ísť do riešenia naprogramovaného na mieru. WordPress by spôsoboval množstvo komplikácií a rýchlostne by nebol postačujúci. Cena internetového obchodu na mieru sa pohybuje od tisíciek do desiatok tisíc EUR.

Rýchlosť

WordPress stránky vedia mať veľmi slušnú rýchlosť, ak sú správne vytvorené a optimalizované. Ale vo všeobecnosti sú webové stránky naprogramované na mieru výrazne rýchlejšie. Pri jednoduchých webových stránkach štandardný užívateľ nepostrehne rozdiel medzi stránkou naprogramovanou na mieru alebo WordPress témou.

Záver

Každé riešenie má svoje výhody aj nevýhody. Najdôležitejšie je, aby agentúra alebo freelancer, ktorý webovú stránku bude tvoriť, vedel určiť najlepšie a najoptimálnejšie riešenie pre klienta na základe vstupov  a prvotnej analýzy.

Zdieľať článok